Textures del meu poble
Experimentant amb la pell del patrimoni per a crear una obra ceràmica
 El dimecres 29 d'abril de 2015, es va inaugurar l'exposició Textures del meu poble. Es tracta dels treballs que els alumnes de 1r i 2n de Primària del Col•legi Puértolas Pardo han realitzat en el marc del Programa Educatiu del Museu per al curs 2014-2015. El projecte ha consistit en la “captura” de diverses textures presents als carrers de l'Alcora (en la calçada, les façanes, els portals medievals, els embornals i canalons, les baranes…) i el seu trasllat a una planxa ceràmica. Els alumnes han plasmat la textura triada en una petita làmina de fang, de la qual, ja al Taller del Museu, han extret un motlle en relleu. Amb aquest motlle, a manera d'encuny, han texturat lliurement la seua obra ceràmica i finalment l'han decorada amb colors ceràmics.
Aquesta exposició és una mostra de l'enorme treball que realitza el Taller Ceràmic del Museu, que al llarg del curs adapta els continguts del seu Programa Educatiu als suggeriments o preferències de cada grup, dissenyant activitats sempre noves i amb elevada càrrega pedagògica. Als continguts propis del treball ceràmic que es duu a terme, sempre de n’afegeixen d’altres de disciplines diverses; en aquest cas, els alumnes participants han pogut identificar i reproduir modestes petjades de la història que han quedat plasmades als nostres carrers; detalls que habitualment ens passen desapercebuts però que ens expliquen molt del nostre passat: marques de picapedrer, motllures i decoració tallada a les pedres, el desgast dels graons de la porta lateral de l'església, aplicacions ornamentals en canalons, baranes i embornals, poms i adorns en els panys, etc.
En aquest final de curs 2014-2015 ens hem proposat visibilitzar el treball del Taller Ceràmic del Museu, i així, amb l'antecedent de l'exposició amb les experiències artístiques multidisciplinàries –música, ceràmica, pintura- de l’IES Ximén d’Urrea (febrer-març 2015), entre maig i juny hem programat 3 exposicions més, de les quals la primera és aquesta amb l'obra dels més petits del cicle de Primària del Col•legi Puértolas Pardo.
Volem aprofitar per mostrar el nostre públic agraïment, des del Museu, als equips directius, professorat i alumnes dels centres escolars que confien en la nostra proposta educativa complementària que inclou la ceràmica… i molt més.
Com s'explica en els textos que a la superfície dels edificis, monuments, carrers, elements urbans diversos ens parlen de la història d'un lloc, del seu ús i de la seva antiguitat.
Recórrer els carrers observant els petits detalls que ho embelleixen o ho enlletgeixen ens fa conèixer millor i d'una forma més íntima d'allò que ens envolta. Diferenciant les intervencions humanes dels elements naturals, la geometria d'algunes superfícies, la imitació d’allò natural o el que resulta del tot artificial.
Aquests dies hem recorregut els carrers Escola Vella, Domingo Mascarós, Venerable Beltran, Major, la Reixa de la Vila... i ens hem convertit en “caçadors de textures”. Durant els nostres passejos hem après a observar amb més deteniment el nostre entorn, a reconèixer els diferents elements ocults que expliquen la història del poble i ha traslladar-los de forma artística a les nostres obres ceràmiques.
Unes obres que ara són un resum abstracte d'una part de la història de l'Alcora o, si més no, de l'empremta que la història ha deixat als carrers de l'Alcora.
17 sql / 4 sqlseo / 0.06287789s.