La rocalla i els estils coetanis

Desprès de les primeres dècades de funcionamient de la Reial Fàbrica, centrades en els estils decoratius d'influència francesa, a partir de 1750-1755 es va produint una major diversificació ornamental i la creació d'estils propis, en part com a conseqüència de l'accès als càrrecs de responsabilitat artística del personal format a l'Acadèmia d'Aprenents.
Especier
Titol Especier
Objete 
Autor Fàbrica de Nadal Nebot (l'Alcora)
Descripció Especier | Pisa | c.1788 | Fàbrica de Nadal Nebot (l'Alcora) | 6x14,5x9 cm.
Decoració amb rams florals de la mateixa factura que els de algunes peces de la Real Fàbrica de l'Alcora. Forma ovoidal amb potes en forma d'arpes. Marca pintada en blau a la base N.A la fi de la dècada de 1770 alguns operaris de la Real Fàbrica, aprofitant els coneixements tècnics i artístics que havien adquirit en ella, van establir petits tallers a l'Alcora i poblacions veïnes, suposant una greu competència per al comte d'Aranda. Per evitar confusions, en 1784 la Real Fàbrica comença a marcar la seva producció amb una A.
Però les fabriquetes o fabricones (com es denominen en la documentació de l'època) també van copiar la marca, per la qual cosa en 1788 se'ls obliga a distingir les seves peces amb la inicial de cadascun dels propietaris: Ferrer, Badenes, Tingues i Nebot. L'èxit d'aquesta ordre va ser relatiu, doncs es coneixen poques peces amb aquestes marques.
Tal vegada per això, el comte va utilitzar la seva autoritat i influència per obligar-les a tancar, de manera que en 1790 a l'Alcora solament quedava una fabriqueta en actiu. No obstant això, gens va poder fer amb les fàbriques instal·lades a Onda (1778) i Ribesalbes (1780), per ser poblacions fora de la seva jurisdicció.
Dimensions 6x14,5x9 cm.
Cronologia s.XVIII
Nº Inventari mca-033
 
17 sql / 4 sqlseo / 0.05569005s.